Totalul afișărilor de pagină

Eul meu

Fotografia mea
Dacă voi începe să vorbesc de mine atunci nu îţi ajunge nici măcar o zi să mă asculţi. Nu îmi place să mă autocaracterizez, dar în câteva cuvinte pot spune că sunt o persoană obişnuită, sinceră, şi modestă, sensibilă şi o romantică incurabilă, visătoare şi responsabilă de acţiunile mele. Iubesc lumea şi lucrurile ce mă înconjoară, încerc să mă bucur de fiecare clipă trăită pe pămant. Obişnuiesc să vorbesc mult, uneori chiar prea mult :) Ca orice om simplu am vise şi planuri de viitor, care încerc să mi le îndeplinesc pas cu pas cu propriile puteri depuse zi de zi... Mai multe veţi afla despre mine citindu-mi JURNALUL!!!

luni, 21 noiembrie 2011

Îi sărbătorim pe Sfinţii Arhanghelii Mihail şi Gavriil


  Sărbătoare mare pentru cei care poartă numele de Mihai sau Gavril. Astăzi, creştinii de rit vechi marchează Sfinţii Arhanghelii Mihail şi Gavriil, căpeteniile îngerilor.
  Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 21 noiembrie a început a se serba în Biserica de prin veacul al cincilea şi ea s– a răspândit repede în tot Răsăritul creştin.
  Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi prorocirile cele înalte îngerilor și, prin ei, oamenilor. Aceștia sînt cei care înmulțesc sfânta credință între oameni, luminând înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii.
  Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând sabii, ca simbol al biruinţei, şi sunt calauze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.
  Arhanghelul Mihail semnifică „ puterea lui Dumnezeu” și este voievodul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc și are misiunea de a păzi legea lui Dumnezeu și de a birui puterea vrăjmașilor.
  Mihail Arhangelul a fost rânduit de Atotputernicul Dumnezeu căpetenie a îngerilor buni şi mare folositor şi de bine făcător al mântuirii noastre şi, luând chip văzut, s– a arătat multora, atât în Legea veche cât şi în Legea nouă.
  Cea mai răspândită credință populară cu privire la Arhanghelul Mihail este aceea în care el împreună cu Arhanghelul Gavriil, ca cei mai mari între îngeri ce există păzesc  şi se roagă pentru oamenii pe parcursul întregii lor vieți, iar la sfîrșitul vieții, în ceasul morții tot ei le iau sufletele. După ce-l plimbă prin toate locurile pe unde fusese în viață, Arhanghelul Mihail duce sufletul răposatului înaintea Scaunului lui Dumnezeu şi în funcție de decizia luată aici,  îl duce mai apoi în rai sau în iad. După credința că Sf. Arhanghel Mihail ia sufletele oamenilor în clipa răposării, a rămas zicala „îl ia Sf. Arhanghel”, care semnifică că moare, se duce.
  În viziunea populară, Arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omeneşti şi purifică, prin post şi rugăciune, constiinţele.
  Se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar şi că este un luptător înfocat împotriva diavolilor.
  În popor se spune că Arhanghelul Mihail are niște lumânări de diferite dimensiuni, aceste lumînări arătând cât mai au de trăit oamenii cărora acestea le– au fost destinate.
  Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu” și este arhanghelul bunelor vestiri, acelora de bucurie, are şi misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiești.   El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neîntinată bucurie. El a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să– i vestească taina mare a întrupării Domnului, rostind cel dintâi numele Prea Dulcelui Iisus. El a vestit și a pus nume Sf. Ioan Botezătorul. El a vestit păstorilor că în Betleem s– a născut Mesia. El a cîntat cel dintâi „Slavă întru Cel de sus lui Dumnezeu și pe pămînt pace, între oameni bunăvoire”.
  Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, acoperă pe mame, păzește pe prunci, duce rugăciunile cele fierbinți la Dumnezeu și aduce înapoi împlinirea cererilor.
  În ceea ce priveşte vremea, 21 noiembrie este zi de hotar între toamnă şi iarnă. Acum, iarna încearcă să îşi intre în drepturi puţin câte puţin şi nu dintr– o dată. Tradiţia populară spune că între sărbătoarea Arhanghelilor şi Craciun trebuie să existe trei, patru zile calde, senine, luminoase, numite „vara iernii”.
  În sâmbata dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morţilor. Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi "lumina de veci"  în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei disparuţi fără lumânare.
  În zonele de munte, cei doi Arhangheli erau consideraţi ocrotitori ai oilor. De ziua lor, ciobanii sărbătoresc "năpustitul areţilor", adică slobozitul berbecilor între oi, pentru împerechere,  se fac turte mari, din malai, pe care le aruncă în mijlocul oilor. Dacă turta pică pe pământ cu faţa în sus, se anunţă o primavară fertilă, cu mulţi miei. Turta picată cu faţa în jos prevesteşte oi sterpe, fără rod.
  Sunt numeroși credincioși care le poartă numele Sf. Arhanghel şi Gavril,numeroase biserici cu hramul Sf. Arhangheli, precum și mănăstirea din raionul Hânceşti, satul Negrea.
  În Republica Moldova peste 73 000 de bărbaţi se numesc Mihail, 5 600 - Mihai, peste 2.500 - Gabriel, 1130 - Gavril, iar 45 poartă prenumele Gavriil. Iar din cele 17 mii de femei, 11 500 se numesc Mihaela, iar alte 5 400 - Gabriela.
  De ziua Arhanghelilor, nu se lucrează, cei care nu se supun acestei interdicţii urmând să aibă parte de chin mare la vremea morţii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu